Ammunnan Säännöt

TuKoResin pienoispistoolivuorolla pätevät säännöt:

 1. Ampumavuoro on tiistaisin. Vuoro alkaa 18.00 ja päättyy viimeistään 20.00. Vuorolla saavat käydä TuKoResin jäsenet ja toimintaan tutustuvat. Ulko-ovi menee kiinni 20.00 – sisään 18.30 mennessä.
 2.  a. Ampumavuorolle tultaessa ilmoittaudu TuKoResin asevastaavalle, jonka tunnuksena on asevastaava – vapenansvarig -kyltti. Hän tai joku toimitsijoista lainaa sinulle aseen, patruunat ja tarvittaessa suojaimet. Älä mene omin lupinesi asekaapille.
  b. Jos käytät omia panoksiasi tai asettasi, muista, että hallussapitoluvan on oltava mukanasi. Luvan esittäminen pyydettäessä on ehtona omien panosten tai aseiden käytölle.
 3. Ampumaradan ylin käskynhaltija on TSA:n valvoja (ent. ratamestari), jonka tunnistat vihreästä liivistä. Kaikkia hänen käskyjään tulee noudattaa. Myös kaikkia asevastaavan käskyjä pitää noudattaa.
 4. Radalla ammutaan herrasmiessääntöjen mukaisesti siten, ettei ampumisesta koidu haittaa muille radan käyttäjille. Aseisiin ei saa koskea, jos joku on tauluilla. Tauluille ei saa mennä, mikäli joku ampuu.
 5. Radalla pätevät turvallisuussäännöt:

  1. Käsittele aseita aina kuin ne olisivat ladattuja.
  2. Älä koskaan osoita tyhjälläkään aseella ihmisiä.
  3. Pidä sormesi liipaisinkaaren ulkopuolella, kunnes olet valmis laukaisemaan aseesi.
  4. Ole varma maalistasi ja myös siitä, mitä maalin takana on!

  Muista tarvittaessa komento SEIS, jos

  1. Tapahtuu vaarantava virhe.
  2. Huomaat ylimääräistä liikettä maalialueella.
  3. Syttyy tulipalo.
   Kuullessasi huudettavan SEIS toista komento ja keskeytä tulitoimintasi, varmista aseesi sekä pidä se suunnattuna turvalliseen suuntaan odottaen jatko-ohjeita.
 6. Jos huomaat jonkun ampujan tekevän vähäisempiä virheitä tai sinulla on muuta turvallisuuteen liittyvää asiaa, voit kertoa siitä asevastaavalle tai valvojalle.
 7. Ammunnan jälkeen paikkaa ja viimeisen kierroksen jälkeen palauta taulusi, siivoa ampumapaikkasi hylsyistä, roskista yms., ja palauta ase TuKoResin asevastaavalle tai toimitsijoille. Jos sinulle jäi patruunoita, joihin sinulla ei ole hallussapitolupaa, jätä ne yhdistykselle.
 8. Jos on epäselvyyksiä, KYSY äläkä hölmöile. Asevastaavilta ja kokeneilta toimitsijoilta saa kysyttäessä apua ja neuvoja.
 9. a. Ammunnan turvamääräyksiä, näitä sääntöjä tai Kupittaan radan järjestyssääntöjä rikkoneelle tai asevastaavan / valvojan ohjeista piittaamattomalle voidaan rangaistukseksi antaa suullinen huomautus tai kirjallinen varoitus. Turvallisuutta vaarantava jäsen voidaan myös poistaa tilasta.
  b. Kirjallisen varoituksen saanut voi vastustaa sitä antamalla varoitukseen johtaneiden tapahtumien kulusta oman vapaamuotoisen kirjallisen selvityksensä yhdistyksen hallitukselle 14 vuorokauden kuluessa rangaistuksen saamisesta. Hallitus käsittelee selvityksen seuraavassa kokouksessaan ja voi kumota rangaistuksen.
  c. Toistuva huomauttamisen tarve johtaa kirjalliseen varoitukseen ja toistuva varoitus (vuoden tai erikseen määritellyn jakson sisällä) voi olla aiempaan käytökseen perustuvana esteenä sisäänpääsylle jatkossa (nk. porttikielto) sekä johtaa yhdistyksen säännöissä § 7.2 mukaiseen erottamiseen yhdistyksestä.

Ampumatoimikunta on päivittänyt säännöt 29.5.2023.

Turun Korkeakoulujen Reserviläiset ry – Åbo Högskolereservister