Tukores ÅAS:n alayhdistykseksi

Åbo Akademin ylioppilaskunta (Åbo Akademis Studentkår) hyväksyi kokouksessaan Turun Korkeakoulujen Reserviläiset – Åbo Högskolereservister ry:n alayhdistyksekseen. Kotikaupunkimme toisen yliopiston opiskelijoiden toivotaan jatkossa löytävän aiempaa paremmin reserviläishenkiseen joukkoomme.

TuKoResin uusi sääntömuutos mahdollistaa ruotsin kielen käytön yhdistyksen toiminnassa, ja yhdistyksellä on nyt käytössään myös ruotsinkielinen nimi.

Loppuvuoden 2020 toiminta

Kupittaan ampumarata on TSA:n mukaan suljettu 6.1.2021 asti aikuisten harrastustiloja koskevan suosituksen mukaisesti. Kevään tilanteesta riippuen valvotut vuorot saattavat jatkua 12.1.2021, mutta tämä on epätodennäköistä.

Seuratkaa tiedotusta WhatsApp-ryhmässä ja uutiskirjeitä. MPK:n verkkokoulutukseen kannattaa tutustua ja liikkua itsenäisesti esim. luonnossa.

Itsenäisyyspäivän kulkue on peruttu. Hyvää koti-itsenäisyyspäivää ja joulun odotusta!

Villen jotos 2020

Varapuheenjohtajamme saatua tietää opiskelutoveriltaan Oripäässä järjestettävästä Villen jotoksesta, tarttui saunatoimitsijamme Riku toimeen ja kokosi partion edustamaan TuKoResia. Nelihenkinen partiomme koostui lääkinnän, suunnistuksen, metsästyksen ja yleissivistyksen osaajista, joten lähdimme jotokselle luottavaisin mielin.

Matka alkoi 30.10. Turusta, kun partionjohtajamme poimi osallistujat kyytiinsä. Huolellisen ennakkotiedustelun takia Oripää oli tuttu maaperää ja paikallishistoriaa myöden. Sää oli sumuinen, ja täysikuukin pääsi vain kelmeästi kuultamaan tämän maanpinnalle utuisia lonkeroitaan ulottavan pilven takaa.

Ensimmäinen rastimme oli lähtö, jonne saavuimme hyvissä ajoin, koska “autolle kuitenkin sattuu jotain”. Näin myös tapahtui, sillä apukuskin avatessa ikkunansa liikenteenohjaajalle puhuakseen jäi ikkuna alas. Ikkuna ei enää omin voimin eikä raavaiden reserviläisten avustuksellakaan suostunut nousemaan ylös, joten viileää paluumatkaa välttääkseen tukoressut purkivat oven. Ikkuna saatiin lopulta jeesusteipin avulla pysymään paikoillaan, eikä hetkeäkään liian aikaisin – lähtöön oli enää muutama minuutti. Tässä vaiheessa upseeristomme nautti vielä kahvikupilliset.

Partionjohtajan auton oven kenttäpurku.

Jotoksen ainoat juoksuaskeleet seurasivat, ja partio lähti kohti ensimmäistä varsinaista rastia. Hiki tuli silti, liekö pukeutumisen takia, mutta ainakin tarjettiin.

Rasteilla oli visaisia kysymyksiä suomalaisista yhtyeistä, luonnosta ja maataloudesta sekä autoharrastuksesta ja ensiavusta. Partiomme selvisi näistä helposti. Sen sijaan minkäänlaista asioiden heittelyä vaativat rastit eivät niin helposti sujuneetkaan. Lopulta pääsimme maaliin ja saimme kunniakirjan sekä kananmunia (!). Koitti makkaranpaiston aika. Saunaan ei valitettavasti päässytkään.

Jokainen partio sai kunniakirjan ja tiu’un munia.

Paluumatkalla kävimme vielä Oripään lentokentän kautta. Myöhemmin saimme kuulla voittaneemme. Voittajille on luvassa ainakin kiertopokaali.

Ensi vuonna jotos olisi 29.10. Saadaanko silloin useampi partio tukoressuja? Vaikka viemään seuraavatkin sijat tai tarjoamaan toisilleen vastusta?

Tukores lukuvuoden avajaisissa

Sateisesta säästä huolimatta yhdistyksen edustajat esittelivät toimintaa tuleville ja vanhoille jäsenille sekä muille kiinnostuneille yliopiston Avajaiskarnevaaleilla 4.9.

Jo aiemmin oli puheenjohtajamme esitellyt Turun korkeakoulujen reserviläisiä Study in Turku -messuilla 27.8., jotka vaihtuivat viime hetkellä ulkotapahtumaksi.

TuKoResin piste Study in Turku -messuilla.

Ampumapäivä laitilassa 12.9.

Lauantaina oli mahdollista tutustua isompikaliiperisten aseiden, kuten 9 mm:n pistoolien ja reserviläiskiväärien käyttöön.
Mukaan ilmooittautui kuusi tutustujaa, joille ampumisen varomääräykset olivat jo tuttuja pienoispistoolivuoroilta, mutta ampumakokemusta isommilla kaliipereilla ei vielä monellakaan ollut.

Lähtö Turusta oli yhdeksän maissa, perillä Laitilassa noin 10. Päivä kesti suunnilleen 15:een. Sää suosi, sillä vasta iltapäivästä alkoi ripsiä sadetta.

etämarssi

Viime viikonloppuna (25.–26.4.2020) monet yhdistyksemme jäsenistä osallistuivat Etäsotilasmarssiin. Reserviläishenkisesti he valitsivat luonnollisesti sotilassarjan, jossa 10 kg:n kantamuksen lisäksi varusteet oli määritelty maastopuvuksi ja varsikengiksi. Matkat marssilla olivat 25 tai 50 kilometriä, ja tarkoitus oli marssia yksin tai korkeintaan pienissä ryhmissä. Suuren marssitapahtuman tunnelmaa ei vallitsevan poikkeustilan takia pääty kokemaan kuin sosiaalisessa mediassa.

Osa pitemmän matkan marssineista yöpyi ulkona. Marssireitit vaihtelivat; suosittu oli muun muassa Kurjenrahkan kansallispuisto monine eri pituisine reitteineen.

Vuoden 2020 excursio Pohjois-Saksaan

Opiskelijan Reserviupseeripiiri toteutti tänäkin vuonna ulkomaanmatkansa Pohjois-Saksaan. Saavuimme keskiviikkona Hampuriin, josta matka jatkui Theodor-Körnerin kasarmille Ala-Saksin osavaltioon. Saksalaiset aseveljemme järjestivät meille mahdollisuuden kokeilla ampumasimulaattoria ja kokeilla seuraavana päviänä saksalaisen ampumamerkin, Schützenschnurin, suorittamista. Kisaan kuului ammuntaa palveluspistoolilla ja kiväärillä.

Loppuviikko majoituttiin Hungriger Wolfin entisellä kasarmilla Hohenlockstedtissa, missä toimii nykyään majatalo. Kuvassa lennonjohtotorni.

Matkaa jatkettiin Schleswig-Holsteinin osavaltiossa olevaan entiseen laskuvarjojoukkojen kasarmiin Hungriger Wolfiin, jossa vietettiin muutamanakin iltana aseveli-iltaa hyvän juoman, ruoan ja seuran merkeissä.

Lauantaina osallistuimme Finnetag-juhlaan reserviläisosastossa. Lue myös Jääkäripataljoona 27:n perinneyhdistyksen jäsenlehti Parolen 1/2020 artikkeli aiheesta.

Suomalaisten jääkärien kunniaksi 29.2.2020 vietetyssä Finnentag-juhlassa oli paikalla suomalais-saksalainen reserviläisosasto, johon excursiolaisetkin kuuluivat.

Turun Korkeakoulujen Reserviläiset ry – Åbo Högskolereservister